O društvu Mensa Slovenija

Kaj je pravzaprav društvo Mensa Slovenija?

Društvo Mensa Slovenija, je društvo, katerega člani so lahko vsi, ki so na testu inteligenčnosti dosegli rezultat – IQ – 148 ali več. Društvo Mensa Slovenija je polnopravni član mednarodne organizacije Mensa International (povezava tukaj) ter je bilo v Sloveniji ustanovljeno leta 2002. Leta 2022 smo praznovali 20 let obstoja. Seveda lahko več o organizaciji Mensa ter zgodovini Mensa International ter delovanju organizacije po celem svetu preberete na Wikipediji.

Smo društvo, ki ljudi združuje na podlagi lastnosti ter ne interesov, se ponašamo z zelo raznolikim naborom članov ter članic iz popolnoma različnih okolij. Naši člani opravljajo mnogo poklicev, veliko pa jih je tudi zelo prepoznavnih in uspešnih na akademskem ali umetniškem področju, nekatere pa ste lahko zasledili tudi v javnosti ter na televiziji, radiju.

Kako izgleda članstvo v društvu Mensa Slovenija?

Naš namen obstoja je torej ponuditi platformo za združevanje, povezovanje, širjenje obzorij in raziskovanje inteligentnosti. To počnemo tako, da združujemo zgornja 2% prebivalstva na IQ lestvici (torej osebe, ki dosežejo ali presežejo rezultat 148 na enem od uradnih testiranj. Še več informacij o naši misiji ter poslanstvu društva, pa lahko najdete v statutu društva Mensa Slovenija.

Aktivnosti društva - kaj točno je namen društva?

V društvu se trudimo, da posameznikom ponudimo skupna srečanja, dogodke, spoznavanje drugih panog, profilov, ljudi.

V letu 2023 uvajamo pa nekaj novih pristopov, kot so možnosti objave razpisanih delovnih mest, položajev, itd. Velja tudi obratno, člani lahko v društvu objavijo, da želijo v življenju nove izzive ali pa jih zanima kaj, kar kakšen drug član ali članica počne.

Trudimo se tudi spodbujati posebne interesne skupine znotraj društva (v tujini se imenujejo SIG – Special Interest Group), ki združujejo posameznike s skupinimi interesi. Ti so lahko akademsko udejstvovanje, motociklizem, umetnost, igranje družabnih iger ter še mnogo več. Čar SIG-ov je, da obstajajo enaki tudi v tujini ter tako se člani organizacije Mensa povezujejo tudi mednarodno po celem svetu – preko spleta ali v živo.

Veliko več informacij pa najdete tukaj, kjer je tudi več detajlov o mednarodnih srečanjih ter ostalih projektih.

Mednarodna srečanja članov društva, simpatizerjev ter članov organizacije Mensa International

Naši člani redno obiskujejo uradna in neuradna mednarodna srečanja organizacije Mensa Inernational. To so EMAG (European Mensa Annual Gathering), kamor pridejo člani večinoma iz držav v Evropi. Leta 2022 se je EMAG srečanja udeležilo preko 800 ljudi, od tega tudi nekaj iz Slovenije.

Seveda obstajajo enaka tudi srečanja v Aziji, Avstraliji, Afriki, Amerikah. Zelo popularni so tudi obiski na srečanjih SILVENSA – kjer ljudje, ponavadi iz preko 40 držav, nekje v Evropi praznujejo skupaj novo leto. Srečanje vsakič organizira druga država. V tem 5 dnevnem obdobju pa poteka ogromno seminarjev, dogodkov, družabnih srečanj, pokušanj vina, predavanj, na katerih se obiskovalci družijo. Na takšnih dogodkih predstavljamo našo državo kot tudi društvo Mensa Slovenija ter tkemo vezi, ki so pogosto tudi prijateljske in poslovne.

Vas zanima več? Izvedite tako, da nas vprašate 🙂

Če vas zanima več, nas vprašajte in z veseljem vam bomo odgovorili. (lahko nas pokličete, kontaktirate preko FB strani Mensa Slovenija, napišete elektronsko sporočilo na info@mensa.si ali pa nas kontaktirate preko spletnega obrazca. Kljub temu, da sodimo med najbolj inteligentne, verjamemo, da neumnih vprašanj ni, zato kar pogumno.

Če se pogosto počutite, da nimate pravih sogovornikov ter si želite bolj obsežnih poglobljenih pogovorov, vas veseli učenje novih stvari ter širjenje obzorij, potem je velika verjetnost, da je ta želja po znanju, razumevanju, povezana v visokim IQ. Društvo Mensa Slovenija organizira uradna testiranja IQ na območju Republike Slovenije, ponavadi izvajamo 3 termine letno, do 2 v prestolnici ter enega v Mariboru ali Kopru. Na vsak dan testiranja (objavljeni so na Facebooku ter na spletni strani ali pa preko mailing liste, preko katere obveščamo interesente), je več podterminov za testiranje.

V primeru, da imate več vprašanj glede samega testiranja, si lahko preberete ta članek (povezava tukaj), kjer je opisano več o samem poteku, izvedbi ter organizaciji testiranja. Če želite biti obveščeni o testiranju, ko bodo termin iznani, pa se lahko prijavite na seznam za obveščanje, pošljite nam mail na testiranje@mensa.si.

Zgodovinski seznam predsednikov društva Mensa Slovenija

Mandat

Predsednik

2002 – 2005

Miran Nikolić

2005 – 2007

Peter Jamšek

2007 – 2009

Zoran Lukežić

2009 – 2011

Matjaž Podmiljšak

2011 – 2013

Matej Bučar

2013 – 2017

Matjaž Podmiljšak

2017 – 2019

Dušan Šubic

2019 – 2021

Matjaž Podmiljšak

2021 – 2022

Primož Koselj

2022 – 2023

Dušan Šubic

2023 – 2025
(veljaven mandat)

Zoran Lukežić

UPRAVNI IN NADZORNI ODBOR DRUŠTVA

Upravni odbor društva Mensa Slovenija

Zoran Lukežić

Predsednik Upravnega odbora društva Mensa Slovenije

Zoran je dolgoletni član društva Mensa Slovenija. Tokrat opravlja že drugi mandat predsednika društva. Prvič je bil predsednik v obdobju 2007-2009. Kot predsednik zastopa društvo Mensa Slovenija v vseh zadevah ter tudi pravno-formalno.

Gorazd Hribar Rajterič

TAJNIK DRUŠTVA

Gorazd je tajnik društva Mensa Slovenija in skrbi za jasno in struktutirano delovanje Upravnega odbora, poročanje, protokoliranje in ustrezen pretok informacij. Je ključni sodelavec za ustrezno in učinkovito delovanje organov društva.

Bojan Lešnik

Podpredsednik društva Mensa Slovenija

Bojan je podpredsednik društva Mensa Slovenija. Bojan je bil v letih 2019 - 2021 tudi tajnik in član Upravnega odbora društva.

Jan Baksa Lesjak

Blagajnik društva

Jan je bil že član Upravnega odbora društva Mensa Slovenija.

Matjaž Podmiljšak

SIGHT usklajevalec

Matjaž Podmiljšak je član Upravnega odbora društva, v društvu pa je večkrat že opravljal tudi funkcijo Predsednika društva (2009-2011, 2013-2017 ter 2019-2021). Matjaž je mednarodno zelo aktiven ter tudi skrbi za komunikacijo z mednarodnimi gosti in usklajevanje obiskov na mednarodnih dogodkih.

Nadzorni odbor društva Mensa Slovenija in varuhinja pravic članov in članic

Nadzorni odbor nadzira vsakršno delo v društvu, predvsem pa tista, ki zadevajo gospodarsko, denarno in materialno področje.

Peter Jamšek

Predsednik Nadzornega odbora

Peter je po izobrazbi arhitekt. V preteklosti je opravljal tudi funkcijo predsednika društva Mensa Slovenija (2005-2007).

Matjaž Vogel

ČLAN NADZORNEGA ODBORA

Matjaž Vogel opravlja funkcijo člana nadzornega odbora društva v mandatu 2023-2025.

Miran Nikolić

ČLAN NADZORNEGA ODBORA

Miran Nikolić je eden ključnih ljudi, ki so posksrbeli, da je bilo društvo Mensa Slovenija ustanovljeno. Je tudi prvi predsednik društva in sicer je mandat opravljal od leta 2002 do leta 2005.

Tina Kramberger

Varuhinja pravic članov

Varuhinja pravic članov skrbi za pravice članov društva Mensa Slovenija in je pravi naslov za vse pritožbe članov. Varuhinja pravic članov posreduje, svetuje in podaja kritično mnenje pri/v samovoljnih ali neprimernih dejanjih članov organov društva in presoja o sporih v Mensa Slovenija. Mandat varuhinje pravic članov je 4 leta, torej od leta 2023 do 2027.

Kako postati član Društva Mensa Slovenija?

Nič lažjega. Potrebuješ pol ure svojega časa, skodelico kave in pest mandljev (a ha!) pred testom, in 25€ (20€ študenti in dijaki) za stroške testiranja. Ampak … to ni vse. Kot je bilo že omenjeno, moraš na testu doseči rezultat, ki te uvrsti v zgornja dva odstotka prebivalstva (t.j. po britanskem Culture Fair testu moraš doseči vsaj 132 točk, po Cattellovi lestvici, ki jo uporabljamo pri nas, pa 148 točk).

V kolikor te zanima kolikšen je tvoj IQ, nam piši na testiranje@mensa.si in dodali te bomo na naš seznam za obveščanje o prihodnjih testiranjih.

Testiranje

K testiranju lahko pristopi oseba, ki je dopolnila 15 let. S seboj imej kemični svinčnik in osebni dokument (mladoletni še privolitev staršev). Testiranje poteka pod nadzorom pooblaščenega psihologa, test pa vsebuje izključno naloge z grafičnimi simboli in ne zahteva predhodnega poznavanja matematike ali jezikov. Rezultati testiranja so strogo zaupni ter znani samo pooblaščenim osebam.
Ko spiješ kavo, poješ mandlje, preveri, če imaš s seboj osebni dokument in pisalo, ter se napoti na znano lokacijo ob znanem času.

Rezultati bodo dostavljeni po pošti. Testiranje lahko ponoviš po preteku enega leta, največ trikrat.

Da te dodamo na seznam prejemnikov obvestil o testiranjih na piši na testiranje@mensa.si.

Dobil sem povabilo

Preden podpišeš pristopno izjavo priporočamo, da prebereš naš statut in statut Mense International. Izpolnjeno pristopno izjavo pošlješ na naš naslov. Po plačilu članarine ti omogočimo vstop v naš članski del na spletni strani oziroma forum.

Višina članarine za leto 2019 je 25 €, za člane, ki še niso dopolnili 25 let pa 20 € . Članarino nakažeš na naš TRR

Nekaj točk iz statuta glede članstva:
- Člani so dolžni poravnati letno članarino, ki jo določi upravni odbor, ter se strinjati s statutom in sklepi Društva Mensa Slovenija ter Mense International.
- Člani se strinjajo z objavo imena ter prebivališča v uradnem seznamu članov.
- Vsi člani društva so enakopravni in imajo enake pravice in dolžnosti.

Navodilo za prijavo na forum

Navodila za člane društva: Za uporabniško ime uporabi svoje ime in priimek (skrajševanje imena oziroma uporaba zaimkov se ne dovoli). V naslednjih dneh, ko preverimo tvoje članstvo, te spustimo v forum. Za vse ostale: ker je forum namenjen samo članom, se žal ne morete registrirati.

Opozorilo neplačnikom
Vsi, ki niste plačali članarine, imate blokiran dostop do foruma in članskega dela na spletni strani. Dostop se vam bo ponovno omogočil po plačilu članarine. Neplačniki boste vseeno prejemali glavna obvestila po mailu, dokler nam ne sporočite, da jih ne želite več prejemati.

Če si naš član, a ne dobivaš obvestil, nam piši na info@mensa.si.

KAJ JE IQ (INTELIGENČNI KVOCIENT)

IQ je rezultat poizkusa merjenja inteligentnosti. Ljudje si ta pojem razlagamo različno, velikokrat ga povezujemo z znanjem, modrostjo, splošno razgledanostjo, spominom … ampak v bistvu gre za hitrost in učinkovitost miselnih procesov pri uporabi znanja/sposobnosti (brainstorming) v problemskih in novonastalih situacijah.

mensa.si/testiranje-iq-v-sloveniji/

MENSANI

Našim članom, ki prihajajo iz različnih okolij, omogočamo medsebojno spoznavanje, druženje in izmenjavo izkušenj, mnenj, ideologij … Mensa ima širom sveta več kot 128 000 članov, ki so včlanjeni v eno izmed 46 nacionalnih Mens, njeni člani so vseh starosti in raznih poklicev, s širokim spektrom interesov in hobijev.
Večina izmed nas ima skupno željo po spoznavanju miselno živahnih ljudi, po medsebojnem in skupnem učenju ter zabavi. Bistvo članstva je preprosto druženje in stimulacija posameznika.

V okviru društva organiziramo srečanja v sproščenem vzdušju, kjer je dobrodošel vsak član in tudi njegov/a spremljevalec/ka (življenjski sopotnik, prijatelj, sorodnik…). Mensani smo večinoma družabni in pripravljeni oblikovati nova prijateljstva za razširitev svojega obzorja.

MENSA V SLOVENIJI

Pod krovno organizacijo Mensa International so združene vse nacionalne Mense, med njimi smo tudi mi. V samostojni Sloveniji je bilo prvo testiranje izvedeno 31. 5. 2001, Društvo Mensa Slovenija pa je bilo formalno ustanovljeno v začetku leta 2002. Trenutno štejemo skoraj 300 članov.

Na koledarju dogodkov so redna letna srečanja, katerih se udeležujejo tudi člani tujih Mens. Ta srečanja vključujejo januarsko smučarsko srečanje, redni zbori članov, poletni piknik, tekmovanje v kartingu, prednovoletno srečanje. na katerih se zbere večje število ljudi. Že več let med septembrom in junijem enkrat mesečno tekmujemo v bowlingu – v okviru Bowling lige društva. Velikokrat se v trenutku navdušenja dogovorimo tudi za sprehod in klepet v Ljubljani, večerno druženje v Kopru, obisk Prešernovega Kranja, kulturno potepanje po Goriških Brdih …

Kot je že omenjeno, se nekaterih srečanj udeležujejo tudi člani tujih Mens in sami nismo izjema glede udeleževanja njihovih dogodkov. Rafting na Tari (Črna Gora), Dnevi Mense na Paliću (Srbija), Promenada v Zagrebu (Hrvaška), No stress on Cres (Hrvaška), GOM (hrvaško letno srečanje), Silvensa – novoletno druženje evropskih Mens, EMAG (letno srečanje evropskih Mens), IBD (letni mednarodni zbor predsednikov nacionalnih Mens) …  Predvsem Mense okoliških držav redno pošiljajo vabila na večja srečanja, tako da priložnosti za druženje ne manjka.

Društvo izdaja tudi glasilo – Mensečnik. V glasilu lahko člani prebirajo o tem kaj se dogaja v društvu, predstavijo svoje projekte in interesne dejavnosti ter objavljajo svoja intelektualna dela. Skratka, člani so pomembni sooblikovalci vsebine našega glasila.

KAJ JE MENSA

Kaj je Mensa?

Mensa ni menza, čeprav v latinščini pomeni miza. Naše poimenovanje izhaja iz prispodobe vitezov okrogle mize – izjemni posamezniki, z različnimi interesi, a nihče ne prevladuje nad ostalimi. Edini pogoj za članstvo v društvu je uvrstitev v zgornja dva odstotka prebivalstva po rezultatu na standardnem inteligenčnem testu.

Mensa je mednarodna organizacija, ki sta jo leta 1946 v Oxfordu ustanovila odvetnik Roland Berrill in znanstvenik ter pravnik dr. Lance Ware. Njuna želja je bila ustanovitev društva za bistre ljudi na podlagi inteligenčnega količnika (IQ) in ne glede na politična prepričanja, raso, vero ali življenjski slog.

Organizacija sledi trem uradnim ciljem:

  • nuditi spodbudno intelektualno in družabno okolje za njene člane;
  • odkrivati in spodbujati človeško inteligenco za dobrobit človeštva;
  • spodbujati raziskovanje narave, lastnosti in uporabnosti inteligence.