O društvu Mensa Slovenija

Preko spodnjega obrazca se lahko prijavite na trenutno razpisano testiranje inteligentnosti, katerega rezultat je izmerjeni IQ. Testiranje bo izvajano v petek  17.5.2024 v Kopru v prostorih Središče rotunda, Koper, Destradijev trg 11, 6000 Koper – Velika dvorana ob 16:00, 16:40, 17:30, 18:20 ter 19:10 in 24.5.2024 v Ljubljani, v prostorih UL, Ekonomske fakultete od 15 ure dalje. Izvedeno bo več terminov testiranja in sicer ob: 15:00, 15:40, 16:30, 17:40, 18:30 ter 19:20. (na izbrani termin pridite vsaj 10 minut zaradi identifikacije za potrebe testiranja) Zaradi omejenega števila mest vas prosimo, da navedete tudi, na kateri termin se prijavljate. S plačilom prijave preko TRR ali Paypal (podatke boste prejeli po prijavi po elektronski pošti najkasneje 1 teden pred dejanskim testiranjem). Število udeležencev na skupino je omejeno, zato se skupine polnijo po zaporedju prejetih plačil.

V vseh primerih vas zaradi organizacije prosimo za predhodno prijavo preko obrazca, saj v nasprotnem morda ne bo prostora v izbranem terminu oz. skupini ter boste nenajavljeni morda morali počakati na naslednji termin s prostimi mesti.

Plačilo na dan testiranja = 40€
Plačilo pred testiranjem* = 35€
S statusom študenta / dijaka na dan testiranja = 35€
S statusom študenta / dijaka pred testiranjem* = 30€

*za znižano ceno je plačilo je potrebno izvesti vsaj 1 delovni dan pred testiranjem (do 15. ure dne 23.5.2024 za Ljubljano ter do 15. ure dne 16.5.2024 za Koper).

Na navedeni e-mail vam bomo nekaj dni pred testiranjem poslali detajlna navodila glede lokacije, parkiranja ter skupine (termina).

Ob prijavi vas prosimo, da napišete želeni termin (uro) testiranja. Ob prijavi pa tudi nakažite ustrezen znesek na TRR društva.
Prejemnik:
Društvo Mensa Slovenija, Pod Lipami 28, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0430 2000 3002 037, pri NKBM
Namen plačila : OTHR
Sklic: 00-11111

POMEMBNO: navedite v namen plačila:
Ime in priimek testiranca (tudi, ko ste tudi sami plačnik).

Plačate lahko tudi preko paypal nakazila (https://paypal.me/mensaslovenija) ali skenirate QR kodo.

IQ

Opomba: na lokacijo pridite vsaj 10 minut pred začetkom testiranja za vašo skupino, da se potrdi vaša identiteta, status, plačilo ter podpiše dokumentacijo. (s seboj imejte osebni dokument ter potrdilo o statusu dijaka/študenta).

 

Zakaj potrebujemo vaše podatke in kako jih hranimo?

Čemu zbiramo vaše osebne podatke in kako jih hranimo.
Ime in priimek – za identifikacijo posameznika, ki pristopa k testiranju.
E-mail in telefon: za namene kontakta (hramba: 2 leti, razen ob soglasju za obveščanje o prihodnjih testiranjih ali aktivnostih društvu Mensa).
EMŠO (identiteta posameznika se preverja na testiranju z osebnim dokumentom, podatek hranimo samo za namene identifikacije osebe ter v evidenci testirancev za obdobje do 2 let).
Podatke o naslovu (stalno ali začasno bivališče) – (uporablja se za identifikacijo, potrdilo o bivališču ter sem prejmete pošto z rezultatom):
Ulica in hišna številka, Poštna številka, Kraj.
Status dijaka/študenta (nižja cena testiranja) – DA ali NE (na testiranje prinesite tudi veljavno potrdilo o statusu v primeru odgovora DA).
Želen termin (Skupina) – testiranje v Kopru se prične ob 16:00 / 16:40 / 17:30 / 18:20 / 19:10 – izberite želeni termin (v primeru polne skupine vas obvestimo, da termin ni možen in predlagamo alternativo).
Želen termin (Skupina) – testiranje v Ljubljani se prične ob 15:00 / 15:40 / 16:30 / 17:40 / 18:30 ali 19:20 – izberite želeni termin (v primeru polne skupine vas obvestimo, da termin ni možen in predlagamo alternativo).

Kako postati član Društva Mensa Slovenija?

Nič lažjega. Potrebuješ pol ure svojega časa, skodelico kave in pest mandljev (a ha!) pred testom, in 25€ (20€ študenti in dijaki) za stroške testiranja. Ampak … to ni vse. Kot je bilo že omenjeno, moraš na testu doseči rezultat, ki te uvrsti v zgornja dva odstotka prebivalstva (t.j. po britanskem Culture Fair testu moraš doseči vsaj 132 točk, po Cattellovi lestvici, ki jo uporabljamo pri nas, pa 148 točk).

V kolikor te zanima kolikšen je tvoj IQ, nam piši na testiranje@mensa.si in dodali te bomo na naš seznam za obveščanje o prihodnjih testiranjih.

Testiranje

K testiranju lahko pristopi oseba, ki je dopolnila 15 let. S seboj imej kemični svinčnik in osebni dokument (mladoletni še privolitev staršev). Testiranje poteka pod nadzorom pooblaščenega psihologa, test pa vsebuje izključno naloge z grafičnimi simboli in ne zahteva predhodnega poznavanja matematike ali jezikov. Rezultati testiranja so strogo zaupni ter znani samo pooblaščenim osebam.
Ko spiješ kavo, poješ mandlje, preveri, če imaš s seboj osebni dokument in pisalo, ter se napoti na znano lokacijo ob znanem času.

Rezultati bodo dostavljeni po pošti. Testiranje lahko ponoviš po preteku enega leta, največ trikrat.

Da te dodamo na seznam prejemnikov obvestil o testiranjih na piši na testiranje@mensa.si.

Dobil sem povabilo

Preden podpišeš pristopno izjavo priporočamo, da prebereš naš statut in statut Mense International. Izpolnjeno pristopno izjavo pošlješ na naš naslov. Po plačilu članarine ti omogočimo vstop v naš članski del na spletni strani oziroma forum.

Višina članarine za leto 2019 je 25 €, za člane, ki še niso dopolnili 25 let pa 20 € . Članarino nakažeš na naš TRR

Nekaj točk iz statuta glede članstva:
- Člani so dolžni poravnati letno članarino, ki jo določi upravni odbor, ter se strinjati s statutom in sklepi Društva Mensa Slovenija ter Mense International.
- Člani se strinjajo z objavo imena ter prebivališča v uradnem seznamu članov.
- Vsi člani društva so enakopravni in imajo enake pravice in dolžnosti.

Navodilo za prijavo na forum

Navodila za člane društva: Za uporabniško ime uporabi svoje ime in priimek (skrajševanje imena oziroma uporaba zaimkov se ne dovoli). V naslednjih dneh, ko preverimo tvoje članstvo, te spustimo v forum. Za vse ostale: ker je forum namenjen samo članom, se žal ne morete registrirati.

Opozorilo neplačnikom
Vsi, ki niste plačali članarine, imate blokiran dostop do foruma in članskega dela na spletni strani. Dostop se vam bo ponovno omogočil po plačilu članarine. Neplačniki boste vseeno prejemali glavna obvestila po mailu, dokler nam ne sporočite, da jih ne želite več prejemati.

Če si naš član, a ne dobivaš obvestil, nam piši na info@mensa.si.

KAJ JE IQ (INTELIGENČNI KVOCIENT)

IQ je rezultat poizkusa merjenja inteligentnosti. Ljudje si ta pojem razlagamo različno, velikokrat ga povezujemo z znanjem, modrostjo, splošno razgledanostjo, spominom … ampak v bistvu gre za hitrost in učinkovitost miselnih procesov pri uporabi znanja/sposobnosti (brainstorming) v problemskih in novonastalih situacijah.

mensa.si/testiranje-iq-v-sloveniji/

MENSANI

Našim članom, ki prihajajo iz različnih okolij, omogočamo medsebojno spoznavanje, druženje in izmenjavo izkušenj, mnenj, ideologij … Mensa ima širom sveta več kot 128 000 članov, ki so včlanjeni v eno izmed 46 nacionalnih Mens, njeni člani so vseh starosti in raznih poklicev, s širokim spektrom interesov in hobijev.
Večina izmed nas ima skupno željo po spoznavanju miselno živahnih ljudi, po medsebojnem in skupnem učenju ter zabavi. Bistvo članstva je preprosto druženje in stimulacija posameznika.

V okviru društva organiziramo srečanja v sproščenem vzdušju, kjer je dobrodošel vsak član in tudi njegov/a spremljevalec/ka (življenjski sopotnik, prijatelj, sorodnik…). Mensani smo večinoma družabni in pripravljeni oblikovati nova prijateljstva za razširitev svojega obzorja.

MENSA V SLOVENIJI

Pod krovno organizacijo Mensa International so združene vse nacionalne Mense, med njimi smo tudi mi. V samostojni Sloveniji je bilo prvo testiranje izvedeno 31. 5. 2001, Društvo Mensa Slovenija pa je bilo formalno ustanovljeno v začetku leta 2002. Trenutno štejemo skoraj 300 članov.

Na koledarju dogodkov so redna letna srečanja, katerih se udeležujejo tudi člani tujih Mens. Ta srečanja vključujejo januarsko smučarsko srečanje, redni zbori članov, poletni piknik, tekmovanje v kartingu, prednovoletno srečanje. na katerih se zbere večje število ljudi. Že več let med septembrom in junijem enkrat mesečno tekmujemo v bowlingu – v okviru Bowling lige društva. Velikokrat se v trenutku navdušenja dogovorimo tudi za sprehod in klepet v Ljubljani, večerno druženje v Kopru, obisk Prešernovega Kranja, kulturno potepanje po Goriških Brdih …

Kot je že omenjeno, se nekaterih srečanj udeležujejo tudi člani tujih Mens in sami nismo izjema glede udeleževanja njihovih dogodkov. Rafting na Tari (Črna Gora), Dnevi Mense na Paliću (Srbija), Promenada v Zagrebu (Hrvaška), No stress on Cres (Hrvaška), GOM (hrvaško letno srečanje), Silvensa – novoletno druženje evropskih Mens, EMAG (letno srečanje evropskih Mens), IBD (letni mednarodni zbor predsednikov nacionalnih Mens) …  Predvsem Mense okoliških držav redno pošiljajo vabila na večja srečanja, tako da priložnosti za druženje ne manjka.

Društvo izdaja tudi glasilo – Mensečnik. V glasilu lahko člani prebirajo o tem kaj se dogaja v društvu, predstavijo svoje projekte in interesne dejavnosti ter objavljajo svoja intelektualna dela. Skratka, člani so pomembni sooblikovalci vsebine našega glasila.

KAJ JE MENSA

Kaj je Mensa?

Mensa ni menza, čeprav v latinščini pomeni miza. Naše poimenovanje izhaja iz prispodobe vitezov okrogle mize – izjemni posamezniki, z različnimi interesi, a nihče ne prevladuje nad ostalimi. Edini pogoj za članstvo v društvu je uvrstitev v zgornja dva odstotka prebivalstva po rezultatu na standardnem inteligenčnem testu.

Mensa je mednarodna organizacija, ki sta jo leta 1946 v Oxfordu ustanovila odvetnik Roland Berrill in znanstvenik ter pravnik dr. Lance Ware. Njuna želja je bila ustanovitev društva za bistre ljudi na podlagi inteligenčnega količnika (IQ) in ne glede na politična prepričanja, raso, vero ali življenjski slog.

Organizacija sledi trem uradnim ciljem:

  • nuditi spodbudno intelektualno in družabno okolje za njene člane;
  • odkrivati in spodbujati človeško inteligenco za dobrobit človeštva;
  • spodbujati raziskovanje narave, lastnosti in uporabnosti inteligence.