O društvu Mensa Slovenija

TU GA NI, LE KJE TIČI?

Izšla je druga knjiga v okviru NTC avtorice Tanje Podgornik in soavtorja Ranka Rajovića

Tanja Podgornik je svoje uganke in iskrice v verzih ustvarila po programu NTC in jih najprej preizkušala v vrtcu, kjer je zaposlena kot svetovalna delavka. Na reševanje ugank so se otroci skoraj nepričakovano odzivali sproščeno, radovedno ter z veseljem in vztrajnostjo – gotovo tudi ob spodbudah, močnem zgledu inventivnosti in komunikativnosti ter zanimivih izzivih in možnostih za aktivno vključenost, ki so jih bili otroci deležni s strani odraslih v vrtcu. In ko sta se »u-gibanju« ustvarjalno pridružila še Tanjina otroka, je nastala zamisel, da bi iskrice našle pot še k drugim otrokom in poslušalcem…

Tako je danes pred nami “Tu ga ni, le kje tiči?”, ki prinaša koš miselnih in besednih orehov ter idej za skupno preživljanje »veselih uric« doma, v vrtcu in šoli.

Kaj o NTC programi pove dr.Ranko Rajović

Celoten NTC program je sestavljen iz več faz in vsebuje enostavne fizične ter umske vaje, ki vplivajo na razvoj biološkega potenciala otrok. V okviru druge faze programa se uporabljajo posebne igre in aktivnosti, ki spodbujajo razvoj miselnih procesov, ena od aktivnosti pa je skrivanje besed v stavku. Otroke lahko vprašamo: »Katera ptica se skriva v stavku POGLEJ GORE LEPE?«

Lahko pa poskusimo, da iz tega postavijo vprašanje, kar predstavlja višji nivo tega dela programa, npr.: »KDO GORE LEPE PRELETI«?

Cilj NTC programa je, da otroke pravilno spodbudimo v obdobju, ko se intenzivno oblikujejo vzorci razmišljanja, sklepanja in povezovanja, ter da se pri njih razvije funkcionalno znanje tako, da se z zanimivimi nalogami in igrami izzove vedoželjnost. Ob tem se razvijejo miselni procesi. Če rečemo otroku: »Vsak dan vozi kolo 5 km v hrib in v 15 letih boš postal svetovni prvak,« tega prav gotovo ne bo počel. Če pa mu rečemo, da bo vsakič dobil čokolado, bombone ali neko igračo, bo to morda kdaj pa kdaj tudi storil. Če pa je njegovo priljubljeno igrišče od hiše oddaljeno 5 km in tja prihajajo njegovi prijatelji, se bo vsakokrat, ko bo imel čas, odpeljal s kolesom 5 km v hrib, da bi se igral. Čedalje bolj pozabljamo, da je igra največji motiv za otroke. Enako analogijo lahko vidimo v šoli. To pomeni: če nekemu učencu rečemo, naj se uči vsak dan dve uri, da bo imel dober poklic, ko odraste, da bo imel dobro plačo, mu to ne bo nikakršen motiv. Če pa učenje izvajamo skozi igro, se bo lažje naučil tisto, kar pričakujemo, ne bo ga strah šole in odgovarjanja na pamet, dobil bo samozaupanje in hitreje bo napredoval. Igre skritih besed kot del NTC sistema pomagajo pri izvedbi programa in otrok lažje prehaja na višji nivo programa.

Kaj je funkcionalno znanje in zakaj je pomembno?

Za razliko od klasičnega reproduktivnega znanja, ki temelji na ponavljanju dejstev, je pri funkcionalnem (uporabnem) znanju sposobnost uporabiti že prej pridobljeno znanje za novo reševanje problemov.

Razvoj funkcionalnega razmišljanja v zgodnji fazi življenja je odlična osnova za kasnejše dobro razmišljanje in učenje, s pomočjo katerega se spodbuja oblikovanje večjega števila povezav med možganskimi celicami, kar omogoča visok nivo intelektualnih sposobnosti. Najnovejše raziskave kažejo, da je možno vaditi logično razmišljanje in hitro reševanje problemov ter da možgani lahko ustvarijo določeno “stanje forme”. Okrog 50 % nevronskih povezav, od katerih je odvisen razvoj intelektualnih sposobnosti, se razvije pred petim letom starosti. S pravilno spodbudo otroku pomagamo bolje razviti svoje biološke sposobnosti.

Čemu so koristne skrite besede?

Najboljši način, da otroke pripeljemo do bolj zapletenih miselnih procesov, ki delujejo stimulativno na razvoj njihovih skupnih sposobnosti, je, da z igro razvijajo miselna razvrščanja. Tako se naučijo novih stvari, se igrajo s prijatelji, se naučijo ključnih besed iz lekcije. Vse, kar se naučijo, prenesejo na asociacije, to pa predstavlja izjemno vajo za začetni razvoj funkcionalnega razmišljanja.

Ali takšno učenje otroke obremenjuje?

Vsak otrok, ki se nauči maternega jezika do tretjega leta, je že obvladal enega najtežjih mentalnih izzivov in prav gotovo ima kapacitete in sposobnosti, da še nadalje napreduje in razvija svoje specifične talente. Otroci zelo zgodaj (do tretjega leta) začnejo prepoznavati simbole abstraktnih pojmov. Večina staršev je ponosna, ko njihov otrok prepoznava znamke avtomobilov na ulici, logotipe proizvajalcev kozmetike ali zastave. Otrok je motiviran, da to počne, a kmalu izgubi interes, če ne vemo, kako ga spodbuditi, to pretvoriti v igro ter preiti na višji nivo. Otrok je vedno željan izzivov, zato moramo s pomočjo raznih iger in aktivnosti prehajati na višje nivoje. NTC aktivnosti osmislimo tako, da se otrok brez posebnih obremenitev nauči velikega števila simbolov (zastav), nato z napredovanjem in prepoznavanjem karikatur, ki simbolizirajo države, razvija asociativno razmišljanje, nato pa na višjem nivoju prehaja v svet miselnega razvrščanja, seriacije in asociacij – kar je odlična osnova za kasnejše dobro razmišljanje in učenje (Ranko Rajović, IQ otroka – skrb staršev, Mensa Slovenije, 2013). Skrite besede so idealen način za razvoj miselnih razvrščanj in asociacij.

Uporaba celotnega programa NTC sistem učenja omogoča dvig nivoja intelektualnih sposobnosti vseh otrok, ki sodelujejo v programu. Preprečuje razvoj motenj koncentracije in pozornosti, do katerih lahko pride v šolskem obdobju. Razvija koordinacijo gibov in motorike ter povečuje število nevronskih povezav v možganih. Program je koristen za vse otroke, zlasti pa je koristen za odkrivanje nadarjenih otrok in za njihovo nadaljnjo stimulacijo.

Datum Izida: 17.03.2015
Jezik: slovenski
Vezava: brošura
ISBN/EAN: 9789612817565
Mere izdelka vxš: 21 x 21 cm
Avtor: Tanja Podgornik
Soavtor: dr.Ranko Rajović
Obseg: 96 strani

Cena: 9,91 €

Stroški pošiljanja:

  • za en izvod je strošek pošiljanja 1,75€ (skupaj 11,66€)
  • za dva izvoda je strošek pošiljanja 2,25€ (skupaj 22,07€)
  • za tri izvode je strošek pošiljanja 3,02€ (skupaj 32,75€)
  • za večje količine pišite na NTC@mensa.si

Za naročilo nakažite ustrezen znesek na račun Društva Mensa Slovenija (SI56 0430 2000 3002 037, sklic SI99) in nam na NTC@mensa.si sporočite podatke za dostavo ter naziv računa s katerega je bilo nakazano, če je drugačen od imena za dostavo.

Če v namen vpisujete naslov, pišite brez šumnikov ali posebnih znakov. Kljub temu sporočite naslov za dostavo.

Po povzetju ne pošiljamo!

Za vse dodatne informacije v zvezi s knjigo smo vam na voljo na NTC@mensa.si

Kako postati član Društva Mensa Slovenija?

Nič lažjega. Potrebuješ pol ure svojega časa, skodelico kave in pest mandljev (a ha!) pred testom, in 25€ (20€ študenti in dijaki) za stroške testiranja. Ampak … to ni vse. Kot je bilo že omenjeno, moraš na testu doseči rezultat, ki te uvrsti v zgornja dva odstotka prebivalstva (t.j. po britanskem Culture Fair testu moraš doseči vsaj 132 točk, po Cattellovi lestvici, ki jo uporabljamo pri nas, pa 148 točk).

V kolikor te zanima kolikšen je tvoj IQ, nam piši na testiranje@mensa.si in dodali te bomo na naš seznam za obveščanje o prihodnjih testiranjih.

Testiranje

K testiranju lahko pristopi oseba, ki je dopolnila 15 let. S seboj imej kemični svinčnik in osebni dokument (mladoletni še privolitev staršev). Testiranje poteka pod nadzorom pooblaščenega psihologa, test pa vsebuje izključno naloge z grafičnimi simboli in ne zahteva predhodnega poznavanja matematike ali jezikov. Rezultati testiranja so strogo zaupni ter znani samo pooblaščenim osebam.
Ko spiješ kavo, poješ mandlje, preveri, če imaš s seboj osebni dokument in pisalo, ter se napoti na znano lokacijo ob znanem času.

Rezultati bodo dostavljeni po pošti. Testiranje lahko ponoviš po preteku enega leta, največ trikrat.

Da te dodamo na seznam prejemnikov obvestil o testiranjih na piši na testiranje@mensa.si.

Dobil sem povabilo

Preden podpišeš pristopno izjavo priporočamo, da prebereš naš statut in statut Mense International. Izpolnjeno pristopno izjavo pošlješ na naš naslov. Po plačilu članarine ti omogočimo vstop v naš članski del na spletni strani oziroma forum.

Višina članarine za leto 2019 je 25 €, za člane, ki še niso dopolnili 25 let pa 20 € . Članarino nakažeš na naš TRR

Nekaj točk iz statuta glede članstva:
- Člani so dolžni poravnati letno članarino, ki jo določi upravni odbor, ter se strinjati s statutom in sklepi Društva Mensa Slovenija ter Mense International.
- Člani se strinjajo z objavo imena ter prebivališča v uradnem seznamu članov.
- Vsi člani društva so enakopravni in imajo enake pravice in dolžnosti.

Navodilo za prijavo na forum

Navodila za člane društva: Za uporabniško ime uporabi svoje ime in priimek (skrajševanje imena oziroma uporaba zaimkov se ne dovoli). V naslednjih dneh, ko preverimo tvoje članstvo, te spustimo v forum. Za vse ostale: ker je forum namenjen samo članom, se žal ne morete registrirati.

Opozorilo neplačnikom
Vsi, ki niste plačali članarine, imate blokiran dostop do foruma in članskega dela na spletni strani. Dostop se vam bo ponovno omogočil po plačilu članarine. Neplačniki boste vseeno prejemali glavna obvestila po mailu, dokler nam ne sporočite, da jih ne želite več prejemati.

Če si naš član, a ne dobivaš obvestil, nam piši na info@mensa.si.

KAJ JE IQ (INTELIGENČNI KVOCIENT)

IQ je rezultat poizkusa merjenja inteligentnosti. Ljudje si ta pojem razlagamo različno, velikokrat ga povezujemo z znanjem, modrostjo, splošno razgledanostjo, spominom … ampak v bistvu gre za hitrost in učinkovitost miselnih procesov pri uporabi znanja/sposobnosti (brainstorming) v problemskih in novonastalih situacijah.

mensa.si/testiranje-iq-v-sloveniji/

MENSANI

Našim članom, ki prihajajo iz različnih okolij, omogočamo medsebojno spoznavanje, druženje in izmenjavo izkušenj, mnenj, ideologij … Mensa ima širom sveta več kot 128 000 članov, ki so včlanjeni v eno izmed 46 nacionalnih Mens, njeni člani so vseh starosti in raznih poklicev, s širokim spektrom interesov in hobijev.
Večina izmed nas ima skupno željo po spoznavanju miselno živahnih ljudi, po medsebojnem in skupnem učenju ter zabavi. Bistvo članstva je preprosto druženje in stimulacija posameznika.

V okviru društva organiziramo srečanja v sproščenem vzdušju, kjer je dobrodošel vsak član in tudi njegov/a spremljevalec/ka (življenjski sopotnik, prijatelj, sorodnik…). Mensani smo večinoma družabni in pripravljeni oblikovati nova prijateljstva za razširitev svojega obzorja.

MENSA V SLOVENIJI

Pod krovno organizacijo Mensa International so združene vse nacionalne Mense, med njimi smo tudi mi. V samostojni Sloveniji je bilo prvo testiranje izvedeno 31. 5. 2001, Društvo Mensa Slovenija pa je bilo formalno ustanovljeno v začetku leta 2002. Trenutno štejemo skoraj 300 članov.

Na koledarju dogodkov so redna letna srečanja, katerih se udeležujejo tudi člani tujih Mens. Ta srečanja vključujejo januarsko smučarsko srečanje, redni zbori članov, poletni piknik, tekmovanje v kartingu, prednovoletno srečanje. na katerih se zbere večje število ljudi. Že več let med septembrom in junijem enkrat mesečno tekmujemo v bowlingu – v okviru Bowling lige društva. Velikokrat se v trenutku navdušenja dogovorimo tudi za sprehod in klepet v Ljubljani, večerno druženje v Kopru, obisk Prešernovega Kranja, kulturno potepanje po Goriških Brdih …

Kot je že omenjeno, se nekaterih srečanj udeležujejo tudi člani tujih Mens in sami nismo izjema glede udeleževanja njihovih dogodkov. Rafting na Tari (Črna Gora), Dnevi Mense na Paliću (Srbija), Promenada v Zagrebu (Hrvaška), No stress on Cres (Hrvaška), GOM (hrvaško letno srečanje), Silvensa – novoletno druženje evropskih Mens, EMAG (letno srečanje evropskih Mens), IBD (letni mednarodni zbor predsednikov nacionalnih Mens) …  Predvsem Mense okoliških držav redno pošiljajo vabila na večja srečanja, tako da priložnosti za druženje ne manjka.

Društvo izdaja tudi glasilo – Mensečnik. V glasilu lahko člani prebirajo o tem kaj se dogaja v društvu, predstavijo svoje projekte in interesne dejavnosti ter objavljajo svoja intelektualna dela. Skratka, člani so pomembni sooblikovalci vsebine našega glasila.

KAJ JE MENSA

Kaj je Mensa?

Mensa ni menza, čeprav v latinščini pomeni miza. Naše poimenovanje izhaja iz prispodobe vitezov okrogle mize – izjemni posamezniki, z različnimi interesi, a nihče ne prevladuje nad ostalimi. Edini pogoj za članstvo v društvu je uvrstitev v zgornja dva odstotka prebivalstva po rezultatu na standardnem inteligenčnem testu.

Mensa je mednarodna organizacija, ki sta jo leta 1946 v Oxfordu ustanovila odvetnik Roland Berrill in znanstvenik ter pravnik dr. Lance Ware. Njuna želja je bila ustanovitev društva za bistre ljudi na podlagi inteligenčnega količnika (IQ) in ne glede na politična prepričanja, raso, vero ali življenjski slog.

Organizacija sledi trem uradnim ciljem:

  • nuditi spodbudno intelektualno in družabno okolje za njene člane;
  • odkrivati in spodbujati človeško inteligenco za dobrobit človeštva;
  • spodbujati raziskovanje narave, lastnosti in uporabnosti inteligence.