O društvu Mensa Slovenija

Upravni odbor društva Mensa Slovenija vsako leto razpiše več terminov za uradno testiranje inteligentnosti v Republiki Sloveniji.

V letu 2024 smo v mesecu maju izvedli testiranja v Ljubljani (24.5.2024 – UL, Ekonomska fakulteta) in Kopru (17.5.2024 – Središče rotunda). Jesenski roki za testiranja IQ bodo predvidoma v Ljubljani in Mariboru v mesecih oktobru in novembru 2024.

Na posamezen dan izvedemo izvedenih več testiranj s pričetkom ob različnih urah. Ob prijavi se tako lahko prijavite na skupino ob uri, ki vam časovno najbolj ustreza.


Testiranja v organizaciji društva Mensa Slovenija izvaja kvalificiran psihologa in rezultat testiranja je uradni rezultat o višini IQ po svetovno priznani metodi.

Preko obrazca za obveščanje (spodaj) se lahko prijavite na e-mail obvestila o novih
razpisanih terminih v prihodnosti. Ko bodo znani točni dnevi, datumi in lokacije, vas bomo o tem obvestili preko elektronske pošte.

Kako testiranje IQ poteka in koliko stane?

Testiranje IQ je samoplačniško ter se izvede ali ob rezervaciji termina pred terminom samim (v tem primeru stane 35 EUR, kar nakažete na TRR ali PAYPAL račun društva) ali pa na lokaciji, v tem primeru zaradi nastalih administrativnih stroškov ob plačevanju z gotovino in vodenjem evidenc, testiranje stane 40,00 EUR). V obeh primerih prejmete tudi potrdilo o plačilu ter pravico do opravljanja IQ testa v dogovorjenem terminu.

Osebe, ki imajo status dijaka ali študenta, plačajo v primeru vnaprejšnjega plačila preko TRR ali PAYPAL 30,00 EUR ter na lokaciji 35,00 EUR.

Pozor: v primeru, da želite koristiti popust za osebe s statusom dijaka ali študenta, morate s seboj prinesti veljavno študentsko ali dijaško izkaznico, sicer boste morali doplačati še razliko do polne cene na sami lokaciji, ali pa vam bo denar vrnjen ter ne boste imeli pravice opravljati IQ testa.

Kako poteka dejansko testiranje inteligentnosti, katerega rezultat je inteligenčni količnik oz. IQ?

Testiranja inteligentnosti se izvajajo pod nadzorom pooblaščenega psihologa na posebej pripravljenih testih, ki vsebujejo izključno grafične simbole in ne zahtevajo poznavanja matematike ali tujih jezikov. Dejanski test traja 20 minut, pred začetkom testa vam psiholog poda potrebna navodila za reševanje testa.

Test je standardiziran in normiran, kar pomeni, da se da dosežen rezultat posameznika primerjati z rezultati drugih, tej osebi podobnih posameznikov in ugotovimo, ali je posamezna oseba nad ali pod povprečjem rezultatov drugih. Tak rezultat se izrazi na lestvici inteligentnosti oziroma s količnikom inteligentnosti (IQ), katerega srednja, torej povprečna vrednost, je 100.

Za vstop v Menso pa je potrebno izpolniti le en sam pogoj – rezultat višji ali enak 148, s tem oseba spada v zgornja 2% populacije glede na dosežen IQ.

Nekaj zanimivosti o testiranjih – ponavadi skoraj tretjina udeležencev preseže rezultat 148, iz česar izhaja, da se testiranja pogosteje udeležijo posamezniki, ki želijo še uradno preveriti, če imajo nadpovprečno visok IQ.

Inteligenca-inteligentnost-iq primerjava terminologije

Kaj pa pravzaprav je inteligentnost?

Inteligentnost lahko razumemo kot zmožnost, da se človek v situacijah, ki zahtevajo kognitivno razmišljanje in kjer si ne moremo pomagati z naučenimi izkušnjami oziroma z znanjem, temveč moramo rešiti nov problem, takšnega, ki nam je bil doslej neznan. Sposobnost, da se človek odzove hitro in ustrezno oziroma pravilno pa je inteligenčnost.

Miselni orehi morajo biti posamezniku novi in si pri njihovem ‘trenju’ ne more pomagati s preteklimi izkušnjami.

Več o tem, zakaj se je smiselno povabilu za članstvo v Društvo Mensa Slovenija smiselno odzvati pa lahko preberete v enem od prihodnjih prispevkov.

Cenik testiranja za leto 2024

Plačilo na dan testiranja = 40€
Plačilo preko spleta pred testiranjem = 35€
S statusom študenta / dijaka na dan testiranja = 35€
S statusom študenta / dijaka pred testiranjem = 30€

*za znižano ceno je plačilo je potrebno izvesti vsaj 1 delovni dan pred testiranjem (do 15. ure 1 delovni dan prej, ali, če je ta delovni dan na petek do 11. ure).

Obrazec za prijavo na obveščanje:

Obveščanje

Kako postati član Društva Mensa Slovenija?

Nič lažjega. Potrebuješ pol ure svojega časa, skodelico kave in pest mandljev (a ha!) pred testom, in 25€ (20€ študenti in dijaki) za stroške testiranja. Ampak … to ni vse. Kot je bilo že omenjeno, moraš na testu doseči rezultat, ki te uvrsti v zgornja dva odstotka prebivalstva (t.j. po britanskem Culture Fair testu moraš doseči vsaj 132 točk, po Cattellovi lestvici, ki jo uporabljamo pri nas, pa 148 točk).

V kolikor te zanima kolikšen je tvoj IQ, nam piši na testiranje@mensa.si in dodali te bomo na naš seznam za obveščanje o prihodnjih testiranjih.

Testiranje

K testiranju lahko pristopi oseba, ki je dopolnila 15 let. S seboj imej kemični svinčnik in osebni dokument (mladoletni še privolitev staršev). Testiranje poteka pod nadzorom pooblaščenega psihologa, test pa vsebuje izključno naloge z grafičnimi simboli in ne zahteva predhodnega poznavanja matematike ali jezikov. Rezultati testiranja so strogo zaupni ter znani samo pooblaščenim osebam.
Ko spiješ kavo, poješ mandlje, preveri, če imaš s seboj osebni dokument in pisalo, ter se napoti na znano lokacijo ob znanem času.

Rezultati bodo dostavljeni po pošti. Testiranje lahko ponoviš po preteku enega leta, največ trikrat.

Da te dodamo na seznam prejemnikov obvestil o testiranjih na piši na testiranje@mensa.si.

Dobil sem povabilo

Preden podpišeš pristopno izjavo priporočamo, da prebereš naš statut in statut Mense International. Izpolnjeno pristopno izjavo pošlješ na naš naslov. Po plačilu članarine ti omogočimo vstop v naš članski del na spletni strani oziroma forum.

Višina članarine za leto 2019 je 25 €, za člane, ki še niso dopolnili 25 let pa 20 € . Članarino nakažeš na naš TRR

Nekaj točk iz statuta glede članstva:
- Člani so dolžni poravnati letno članarino, ki jo določi upravni odbor, ter se strinjati s statutom in sklepi Društva Mensa Slovenija ter Mense International.
- Člani se strinjajo z objavo imena ter prebivališča v uradnem seznamu članov.
- Vsi člani društva so enakopravni in imajo enake pravice in dolžnosti.

Navodilo za prijavo na forum

Navodila za člane društva: Za uporabniško ime uporabi svoje ime in priimek (skrajševanje imena oziroma uporaba zaimkov se ne dovoli). V naslednjih dneh, ko preverimo tvoje članstvo, te spustimo v forum. Za vse ostale: ker je forum namenjen samo članom, se žal ne morete registrirati.

Opozorilo neplačnikom
Vsi, ki niste plačali članarine, imate blokiran dostop do foruma in članskega dela na spletni strani. Dostop se vam bo ponovno omogočil po plačilu članarine. Neplačniki boste vseeno prejemali glavna obvestila po mailu, dokler nam ne sporočite, da jih ne želite več prejemati.

Če si naš član, a ne dobivaš obvestil, nam piši na info@mensa.si.

KAJ JE IQ (INTELIGENČNI KVOCIENT)

IQ je rezultat poizkusa merjenja inteligentnosti. Ljudje si ta pojem razlagamo različno, velikokrat ga povezujemo z znanjem, modrostjo, splošno razgledanostjo, spominom … ampak v bistvu gre za hitrost in učinkovitost miselnih procesov pri uporabi znanja/sposobnosti (brainstorming) v problemskih in novonastalih situacijah.

mensa.si/testiranje-iq-v-sloveniji/

MENSANI

Našim članom, ki prihajajo iz različnih okolij, omogočamo medsebojno spoznavanje, druženje in izmenjavo izkušenj, mnenj, ideologij … Mensa ima širom sveta več kot 128 000 članov, ki so včlanjeni v eno izmed 46 nacionalnih Mens, njeni člani so vseh starosti in raznih poklicev, s širokim spektrom interesov in hobijev.
Večina izmed nas ima skupno željo po spoznavanju miselno živahnih ljudi, po medsebojnem in skupnem učenju ter zabavi. Bistvo članstva je preprosto druženje in stimulacija posameznika.

V okviru društva organiziramo srečanja v sproščenem vzdušju, kjer je dobrodošel vsak član in tudi njegov/a spremljevalec/ka (življenjski sopotnik, prijatelj, sorodnik…). Mensani smo večinoma družabni in pripravljeni oblikovati nova prijateljstva za razširitev svojega obzorja.

MENSA V SLOVENIJI

Pod krovno organizacijo Mensa International so združene vse nacionalne Mense, med njimi smo tudi mi. V samostojni Sloveniji je bilo prvo testiranje izvedeno 31. 5. 2001, Društvo Mensa Slovenija pa je bilo formalno ustanovljeno v začetku leta 2002. Trenutno štejemo skoraj 300 članov.

Na koledarju dogodkov so redna letna srečanja, katerih se udeležujejo tudi člani tujih Mens. Ta srečanja vključujejo januarsko smučarsko srečanje, redni zbori članov, poletni piknik, tekmovanje v kartingu, prednovoletno srečanje. na katerih se zbere večje število ljudi. Že več let med septembrom in junijem enkrat mesečno tekmujemo v bowlingu – v okviru Bowling lige društva. Velikokrat se v trenutku navdušenja dogovorimo tudi za sprehod in klepet v Ljubljani, večerno druženje v Kopru, obisk Prešernovega Kranja, kulturno potepanje po Goriških Brdih …

Kot je že omenjeno, se nekaterih srečanj udeležujejo tudi člani tujih Mens in sami nismo izjema glede udeleževanja njihovih dogodkov. Rafting na Tari (Črna Gora), Dnevi Mense na Paliću (Srbija), Promenada v Zagrebu (Hrvaška), No stress on Cres (Hrvaška), GOM (hrvaško letno srečanje), Silvensa – novoletno druženje evropskih Mens, EMAG (letno srečanje evropskih Mens), IBD (letni mednarodni zbor predsednikov nacionalnih Mens) …  Predvsem Mense okoliških držav redno pošiljajo vabila na večja srečanja, tako da priložnosti za druženje ne manjka.

Društvo izdaja tudi glasilo – Mensečnik. V glasilu lahko člani prebirajo o tem kaj se dogaja v društvu, predstavijo svoje projekte in interesne dejavnosti ter objavljajo svoja intelektualna dela. Skratka, člani so pomembni sooblikovalci vsebine našega glasila.

KAJ JE MENSA

Kaj je Mensa?

Mensa ni menza, čeprav v latinščini pomeni miza. Naše poimenovanje izhaja iz prispodobe vitezov okrogle mize – izjemni posamezniki, z različnimi interesi, a nihče ne prevladuje nad ostalimi. Edini pogoj za članstvo v društvu je uvrstitev v zgornja dva odstotka prebivalstva po rezultatu na standardnem inteligenčnem testu.

Mensa je mednarodna organizacija, ki sta jo leta 1946 v Oxfordu ustanovila odvetnik Roland Berrill in znanstvenik ter pravnik dr. Lance Ware. Njuna želja je bila ustanovitev društva za bistre ljudi na podlagi inteligenčnega količnika (IQ) in ne glede na politična prepričanja, raso, vero ali življenjski slog.

Organizacija sledi trem uradnim ciljem:

  • nuditi spodbudno intelektualno in družabno okolje za njene člane;
  • odkrivati in spodbujati človeško inteligenco za dobrobit človeštva;
  • spodbujati raziskovanje narave, lastnosti in uporabnosti inteligence.